woensdag 27 november 2013

Eerlijk zullen we alles delen


Sint Maarten is net geweest en Sinterklaas is in aantocht. Het zijn feesten die ons eraan herinneren hoe belangrijk delen is.

Binnen de matchingsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit hebben 54 centrale aanvragers geld gekregen om in hun regio samen met het onderwijs en het culturele veld een kwaliteitsimpuls te geven aan binnenschoolse cultuureducatie. Met z'n allen besteden zij aandacht aan doorlopende leerlijnen, deskundigheidsbevordering en een stevig netwerk. Zou het geen gemiste kans zijn als zij hun bevindingen en ervaringen niet onderling en met anderen zouden delen? En bij elkaar zouden lenen en afkijken? Het antwoord is duidelijk: ja! Daarom organiseert het Fonds op 12 december a.s. een werkconferentie in Amersfoort, waar het hele programma draait om durven delen, durven brengen en durven vragen.

Durven delen
Het delen van spullen lijkt een nieuwe trend. Kenners van de deeleconomie of de samenwerkende consumptie, zoals deze trend genoemd wordt, stellen dat er een nieuwe generatie opgroeit die bewuster is, die geen huis vol spullen meer nodig heeft, die bij lenen en vragen geen belemmering meer voelt. Initiatieven die het delen faciliteren schieten als paddenstoelen uit de grond en voor een aantal hiervan is er bijvoorbeeld het samenwerkingsplatform Sharenl.nl.

Durven brengen
Wat voor spullen geldt, geldt ook (en misschien zelfs wel meer) voor vaardigheden, kennis en kwaliteiten. Die kun je niet inkopen, dus die moet je wel lenen. Alleen, het brengen van kwaliteiten blijkt een stuk moeilijker dan het delen van producten. Om je vaardigheden in te durven brengen, moet je elkaar kunnen vertrouwen. Weten dat de ander geen misbruik van jouw openheid maakt. En geloven dat er een wederdienst tegenover staat. Toch ontstaan er ook steeds meer van dit soort initiatieven, zoals bijvoorbeeld Konnektid of Jij maakt het mee.

Durven vragen
Zelfs als we elkaar voldoende vertrouwen om te durven brengen, is er nog altijd het probleem dat we zelf niet altijd (h)erkennen waar wij goed of zelfs beter in zijn dan de ander. En het zit al helemaal niet in onze Hollandse aard om daarover op te scheppen. Dan helpt het als je direct gevraagd wordt, zoals ook het succesvolle initiatief Durf te vragen laat zien.

Conferentie 12 december
Op de conferentie van 12 december willen we een flinke impuls geven aan het delen, brengen en vragen. Daarom vragen we alle deelnemers vier ingrediënten mee te nemen die smaak aan de dag geven:
1) een ingrediënt voor het ruilrestaurant voor bij de borrel;
2) een lievelingslied;
3) jezelf, met al je kwaliteiten, inzichten, eigenaardigheden en rauwe randjes, om in te zetten tijdens de verschillende programmaonderdelen;
4) een vraag waarmee je kampt binnen de activiteiten Cultuureducatie met Kwaliteit. Deze vraag draag je gedurende de gehele conferentie letterlijk met je mee. En je mag hem stellen aan alle andere aanwezigen, die hem met hun kwaliteiten, inzichten, eigenaardigheden en rauwe randjes op geheel eigen wijze kunnen beantwoorden.

Wat is jouw vraag? En wat heb je van anderen nodig om die te kunnen beantwoorden? Je kunt daar vast een voorschot op nemen, door hem in de groep Cultuureducatie met Kwaliteit op Linkedin te plaatsen. Ik wil wel het eerste schaap zijn dat over de dam gaat. Voel je vrij te reageren. En zelf je vraag te plaatsen. Tot 12 december!

Tynke Hiemstra
Programmacoördinator Cultuureducatie met Kwaliteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten