woensdag 22 januari 2014

Blauwe maandag


Door alle media-aandacht kan het u niet zijn ontgaan: maandag was het Blue Monday, de volgens velen meest deprimerende dag van het jaar. Radiozenders draaiden de hele dag vrolijke muziek en er was zelfs een Blue Monday Conference door cabaretiers. Als je al niet somber was, word je het wel. Een van de belangrijkste redenen voor mogelijke somberheid is dat mensen zich realiseren dat ze hun goede voornemens van begin dit jaar al weer hebben laten varen. Waarschijnlijk waren die niet concreet genoeg.

Gelukkig zijn de voornemens van rijk, provincies en gemeenten om de kwaliteit van cultuureducatie te verbeteren wél concreet. Neem bijvoorbeeld het eind vorig jaar ondertekende bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs en het Amsterdamse Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Ook de deelnemers aan de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit legden hun voornemens vast en committeren zich daaraan. Dat laat onverlet dat gedurende de uitvoering ingrijpende veranderingen kunnen plaatsvinden.

Zo is in de gemeente Hilversum bureau Cult-Ed opgeheven. Cult-Ed was penvoerder van het plaatselijke programma ‘Kwaliteit in leerlijnen’, en werkte in opdracht van de gemeente aan de versterking van cultuureducatie in het basisonderwijs. Een stuurgroep van culturele instellingen moet nu zorgdragen voor het behoud van het netwerk in het primair onderwijs dat Cult-Ed realiseerde. Het penvoerderschap is inmiddels overgedragen aan de bibliotheek.

Dat laatste lijkt een logische stap; er zijn meer bibliotheken penvoerder voor Cultuureducatie met Kwaliteit, zoals die in Lansingerland/Pijnacker-Nootdorp en in Hoeksche Waard. Beide werken al jaren samen met het primair onderwijs en kennen dat dan ook door en door. Maar door de recente gemeentelijke bezuinigingen staan bibliotheken – evenals centra voor de kunsten, waarvan 21 penvoerder voor de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit - steeds meer onder druk. Onderzoeksinstituut COELO becijferde (in september 2013) dat gemeenten in 2017 kampen met een tekort van ruim 6 miljard euro. Dat noodzaakt de gemeenten de komende jaren nog meer te korten op cultuur. En met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, zijn er nog meer onzekerheden. Een nieuw college van B&W kan immers andere beslissingen nemen.

Gemeentelijke beleidsmakers staan er echter niet alleen voor. Zo publiceerde Kunsten ’92 de Gemeentelijke Cultuuragenda 2014 en organiseert deze belangenorganisatie voor kunst, cultuur en erfgoed met het oog op de verkiezingen eind deze maand het Gemeentelijk Cultuurcongres. En dat het ook goed kan gaan zie je bijvoorbeeld in Velsen. Daar spreekt de PvdA in haar verkiezingsprogramma 2014-2018 haar steun uit voor Cultuureducatie met Kwaliteit en voor het Kunstencentrum dat hierin een belangrijke rol speelt. Hulde!

Welke wijzigingen voorziet u na de verkiezingen in het gemeentelijke cultuurbeleid? En zijn die van invloed op de afspraken van de gemeente over de kwaliteit van cultuureducatie in het primair onderwijs? Wat doet u eraan om de politiek nu al te beïnvloeden? Ervaringen uitwisselen kan in de groep Cultuureducatie met Kwaliteit of het netwerk Cultuurbeleid op LinkedIn.

Marie-José Kommers
Projectleider cultuureducatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten